Analitzem els conceptes d’estat financer i estat econòmic a una agència immobiliària, en què es diferencien aquests conceptes?
Encara que d’entrada puguem pensar que són el mateix, o fins i tot puguem confondre’ls, estat financer i estat econòmic són dos conceptes ben diferents. En aquest article, intentarem explicar el que representa cadascun d’ells i la seva incidència en el dia a dia d’una agència immobiliària.
En què es diferencien els estats financers i els estats econòmics o comptables?
El matís principal entre tots dos és que, mentre els estats financers representen la liquiditat, els estats econòmics fan referència a la solvència.
Malgrat ser una diferència clara, en massa ocasions la confusió o mescla d’aquests dos conceptes porta a malinterpretar la situació d’una empresa, en aquest cas, d’una immobiliària. Succeeix fins i tot en economies domèstiques, quan només es té en compte un d’ells en lloc d’analitzar tots dos de manera conjunta.
Des del meu punt de vista, amb més de vint-i-quatre anys d’experiència en el sector financer -la meitat dels quals he treballat com a director d’una oficina bancària-, la major part dels gerents d’agències immobiliàries tendeixen a valorar la situació de la seva empresa per moments puntuals.
Què significa això? Que creuen que la seva situació és bona o dolenta en funció dels diners del qual disposen en el seu compte corrent. Una visió massa a curt termini i que acostuma a provocar confusió, tant en un sentit com en l’altre.
De fet, aquesta és una reacció inconscient i innata de l’ésser humà, perquè ens acostumem a creure només el que veiem, sense invertir ni un minut a reflexionar el per què del que estem veient.
Com saber en quin estat financer es troba la teva immobiliària?
Per a tenir una idea més encertada del punt en el qual es troba la teva agència, has de valorar també aspectes com els cobraments i pagaments a curt i mitjà termini, així com la freqüència o recurrència de cadascun d’ells.
Segur que t’és fàcil controlar partides com a nòmines, pagaments a la seguretat social o subministraments, que acostumen a ser despeses fixes mensuals. Però, què passa amb les despeses variables?
Efectivament, no és tan senzill calcular-los mentalment, però són precisament aquests els que desvirtuen el diagnòstic de la situació de la teva agència immobiliària.
Exemples de despeses variables en una agència immobiliària
Un exemple molt clar és l’autofinançament de l’IVA. Des que es cobra d’un client, dins d’una factura, fins que el liquidem a Hisenda, poden arribar a passar més de tres mesos.
Precisament en el cas d’una agència immobiliària tenen especial rellevància els honoraris de cadascun dels agents associats. La major part d’ells són autònoms i comporten una factura de despeses en la qual s’inclou habitualment la liquidació d’IRPF i IVA, que en aquest cas és a deduir per part de l’empresa.
En resum: per a tenir una visió més fidel de la situació puntual de la nostra agència hem d’utilitzar eines que ens permetin incloure tot tipus de moviments comptables, ja siguin a curt o a llarg termini. La més coneguda, encara que no l’única, és una que oblidem amb massa freqüència: el pressupost. Estigueu atents perquè aviat dedicarem un altre article en el nostre blog a aquest tema.
Vols ser el primer a rebre totes les novetats del nostre blog en el teu email? Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep tota la nostra informació un cop al mes a la teva safata d’entrada.
Rebre notícies: